Palm i Pocket PC

Compra el polo de PalmCAT

Situació de la llengua catalana als ordinadors de butxaca

A PalmCAT cada cop rebem més consultes sobre la situació de la llengua catalana als ordinadors de butxaca. Darrerament aquestes consultes han anat augmentant, especialment en aquesta època de l'any, impulsades probablement per la febre consumista d'aquestes dates.

Tenim sovint consultes de persones que un cop han comprat un ordinador, no poden trobar programes en català i quan els informem ja és una massa tard. Així és el que motiva aquest informe, per tal que els possibles interessats ho coneguin abans de prendre decisions de compra.

Fa dos anys que el col·lectiu PalmCAT es dedica a portar el català a l'informàtica de butxaca. Podeu trobar més detalls de les nostres activitats i línies de treball aquí.

En aquests dos anys hem col·laborat amb desenvolupadors de tot el món per a adaptar programari i continguts, tan per a Palm com per a PPC.

Fins ara a PalmCAT no hem fet programes, tot i que no ho descartem, sinò que traduïm i adaptem les cadenes dels programes i les tornem als desenvolupadors que són els que compilen els programes adaptats al català.

Els dos principals sistemes operatius de butxaca, d'acord amb la importància de la seva quota de mercat - força igualada - són el Sistema Operatiu Palm, i el WindowsMobile-PocketPC, seguits de lluny pel Symbiam. La situació del català, tot i ser diferent en tots ells, és força decebedora.

Tot i que cap dels dos principals sistemes operatius és en català, trobem moltes més dificultats per adaptar programes de PPC que de Palm. Probablement ajuda que el sistema operatiu de Microsoft no dóna la llibertat d'estudiar-lo i modificar-lo. En tot cas avui només es poden trobar 2 programes en català per a PPC mentre que per a Palm hi han disponibles 32 programes en català. Gran part d'ells són programes lliures, i alguns programes gratuïts. La situació és la mateixa en altres idiomes: el volum total d'aplicacions per a Palm és de més de 30.000 aplicacions, mentre que per a PPC són al voltant de les 10.000.

Probablement és la força de Microsoft la que ha obligat a Palm a actuar amb molta menys prepotència, per tal de sobreviure. Però el resultat és que la menor prepotència beneficia el català, i així és el que com a catalans podem d'aprofitar.

Des de PalmCAT desitgem que els catalans puguin trobar el major nombre possible d'aplicacions en català per a tots els sistemes operatius, es diguin Palm, PPC o com sigui. Però ara per ara, pensem que la millor manera d'ajudar que així arribi és triar el sistema operatiu de butxaca que menys dificultats posa al català. I aquest Sistema Operatiu és diu PalmOS.

Següent: Dol
Anterior: El Govern ignora el programari lliure en català - 2a part

Notícies relacionades:
Sistema Operatiu Palm OS
Aplicacions en català per Pocket PC

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Els camins del paradís perdut - Llorenç Riber

Ens hem traslladat a palmcat.tiddlyspot.com

Conversió de text a parla en català